Mutluluk her insana göre değişiklik gösteren bir kavramdır. İnsanın hissettiği bu farklılıklar aslında mutluluğun belirtileridir. Gerçekte mutluluk hayata nereden bakıldığıyla alakalıdır.
Mutluluk bazen manevi bir hazdır. Hayata pozitif bakmak mutluluğu hissetmenin en kolay yoludur.
Mutlu bir güne başlarken;
Kendi kendimize soralım… Mutluluk başarının bir göstergesi mi?
Mutluluğun arttırıcı faktörleri tabi ki var. Olmazsa olmazları var. Doğru orantılı etkenleri var. Ters orantılıları da var.
Başarı için neye ihtiyacımız olduğuna bakarsak; çalışmak, şans, diploma diyebiliriz en başta…
Mutluluk içinse sadece içsel yolculuğumuzda hissettiklerimiz diyebiliriz. Başarı ve mutluluğa bu şekilde bakarsak biri içte biri dışta gibi… Ama insanlar bireye baktıklarında bütün olarak algılama eğiliminde oldukları için genel görünüm altında isimlendirme yaparlar.
İnsanlar mutluluğun şartlara bağlı olduğunu sanır ve bu şartlara her gün yenilerini eklerler. Şartlar; maddi-manevi, fiziki gibi farklılıklar gösterebilirler… Ne olduğunun da bir önemi yoktur zaten. Mutluğa şart koşarız, öncesini oluştururuz ya da bizler öyle umarız öyle düşünürüz. Anlık sevinçle alınan hazlar ve mutluluk birbirine asla karıştırılmamalıdır.
Yokken mutsuz, varken mutlu oluyoruz. Varken mutlu olan biz hep mutlu olmak için hep ediniyoruz.
Mutlu olabilmek için hep elde ediyoruz. Sahip olunca da sıradan oluyor ulaştıklarımız bir anda… hayali kurulan şey maddeleşiyor bir anlamda.
Sahip olunanlar mutlu etmeyi sürdürse iyi ki diyebilsek ve değerini bilebilsek bu olağan durumdan en faydalı çıkan yine biz oluruz.
Bir sonraki yazımda yine mutlulukla devam edip mutlu aile nasıl olunur, mutlu aile nasıl kurulur ona değineceğiz.
Sevgilerimle…
Diğdem Kural Keskin
Aile Danışmanı, Çocuk Terapisti, WISC-R Zeka Testi Uygulayıcısı
Instagram: çocuk_aile
Facebook: Çocuk ve Aile (@digdemkuralkeskin)
İletişim numarası: 0534 6667666