İstifa çağrısı ve ötesi
Yazımıza, öncelikle Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine seçilen İnegöl eski Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ı kutlamak ve üstlendiği görevinde başarılar dilemekle başlamak istedim. Sayın başkanın başarılarını biliyoruz. Yeni görevinde de o başarılarının artarak ve büyüyerek devamını diliyorum.
İstifa kurumu, nasıl, ne zaman ve hangi şartlarda işletilir?
Ya da işletilmeli mi?
Bu soruya verilecek cevap ve açılımları, şüphesiz ki başlı başına bir tartışma konusu.
Biz konuyu tartışmaktan ziyade, Türkiye siyasi pratiklerine bakacağız.
“Zorla istifa ettirmek”
AK Partili yerel yöneticilerin ve belediye başkanlarının parti yönetimi tarafından istifaya zorlanması, siyasi tarihimizde pek rastlanan bir durum değildir. Daha önce de Başbakan Davutoğlu’nun Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından istifa etmeye zorlanması hatırlanırsa, bu modelin AK Parti için geçerli olduğu düşünülebilir.
LİDER’İN İSTİFA ÇAĞRISI
Oysa Cumhuriyet tarihinde “Lider”in istifaya zorlaması alışılmış bir yöntemdir. Örneğin Atatürk’ün İsmet İnönü’yü ya da İsmet İnönü’nün Recep Peker’i Başbakanlık’tan istifaya zorladıklarını siyasete ilgi duyan herkes bilir. Ancak bugünkü istifaya zorlamalarla geçmişteki benzerleri arasında temel bir fark vardır. Atatürk ve İnönü başbakanlarını kendileriyle uyum halinde olmadıkları için istifa ettirmişlerdi. Oysa AK Parti’deki istifa zorlamalarının nedeni, 2019’da yapılacak seçimlerde dünden daha iyi sonuçlar alınmasının amaçlanmasıdır.
METAL YORGUNLUK
Son Anayasa referandumunda İstanbul ve Ankara gibi AK Parti’nin hep kazandığı illerde bile “Hayır” oylarının fazla çıkması, AK Parti yönetiminde ve özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan’da şok etkisi yaratmıştır. “Metal yorgunluğu” kavramı bu nedenle gündeme gelmiştir. AK Parti 2019 yerel seçimlerine de, Başkanlık seçimine de tazelenmiş bir görüntü ve güçlendirilmiş bir enerji ile girmek için, bugünden başlayarak yenilenmelere yönelmiştir. AK Parti Genel Başkanı olarak Recep Tayip Erdoğan’ın “çağrısı ve özelikle uyarısı” üzerine aralarında Bursa’nın da bulunduğu, İstanbul, Ankara, Balıkesir, Düzce ve Niğde belediye başkanları istifalarını açıkladı.
Bu süreç burada noktalanır mı?
Şimdilik net bir görüntü yok.
Ancak devamının olma olasılığı da göz ardı edilmemeli.
Zira, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel daha önce hakkında çıkan iddialarla ilgili yaptığı kısa açıklamada, “Cumhurbaşkanımızın iması bile istifa etmem için yeterli’ demişti.
BURSA VE DİĞER İLLER
Bursa, Konya, Erzurum’un arasında bulunduğu 26 il başkanı ile 6 belediye başkanının görevden el çektirilmesiyle süreç bitecek mi?
Partinin etkin isimlerinin vurguladığına göre burada bitmeyecek; başkaları da gelecek. Sayı konusunda farklı rakamlar dile getirilmekle birlikte, ilk aşamada mevcutlara 4-5 il ve belediye başkanı eklenmesi ihtimali yüksek. Ancak, AK Parti Meclis kulisinde konuya farklı bakılıyor. Belediye başkanlarının kamuoyu önünde bu kadar çok tartışılır şekilde alınmaları eleştiriliyor.
ANCAK MİLLET MEMNUN
Partinin hatrı sayılır bazı yetkililerinin şu cümlesi de önemsenmeli…
“Yarın aday gösterdiklerimiz için muhalefet, ‘Oy vermeyin, iki gün sonra görevden alınabilir’ derse ne cevap veririz?”
Parti yönetimi bundan haberdar olacak ki, sohbetlerinin satır arasına konuyu sıkıştırıp şu gerekçeyi dile getiriyor:
“Önemli olan görevden alınanlara o ilde yaşayanların nasıl baktığı”
Ancak kamuoyuna bakıldığında “Görevden almaların ya da prosedür gereği istifaların isabetli” olduğu yönünde parti tabanı ve kent seçmeni tarafından olumlu bir yaklaşım izlenimi gözleniyor.
Sanırım bu da yeterli…
—————————–